SAÇ EKİMİ NEDİR

saç ekimiYurt içinde ve dünya genelinde her yıl binlerce kişi saç ekimini tercih ediyor. Saç ekimi nedir sorusunun cevabını birlikte inceleyelim.

Saç ekimi işleminde kişinin güçlü ve sağlıklı olan saçlı bölgesinden (donör bölge) saçları alınır. Ameliyathane ortamında özel tekniklerle saçsız bölgeye aktarılır. Saç ekimi işlemi diğer estetik operasyonlara göre daha basit ve iyileşme süreci daha basittir.

Günümüzde bir çok kişi genetik veya stres kaynaklı saç dökülmesi yaşayabilir. Yaşın ilerlemesi, travmatik yaralanmalar, ani kilo kaybı-alımı da saç dökülmesini tetikleyen bazı sebeplerdir. Bu herkes için problem olmasa da bazı kişiler için problem olabilir. Bu problemi çözmek için çeşitli ilaçlar, serumlar, losyonlar olsa da kesin sonuca ulaştıkları henüz kanıtlanmamıştır. Bu sebepten dolayı saç ekimi işlemi, ektirme işlemine uygun olan hastalarda daha uygun bir seçenek olmaktadır.

Donör bölgeden alınan içinde tekli, ikili, üçlü, dörtlü olarak saç kökü ve saç hücresi bulunan yapılara greft adı verilir. Greft alma işleminden önce donör bölge lokal anestezi yöntemi ile uyuşturulur. Greftler genişliği 1 milimetreden biraz küçük olan bir alet sayesinde çıkartılır. Çıkartılan greftler sağlıklı kalmaları için özel bir solüsyonda bekletilir.

Alım işlemi tamamlandıktan sonra ekim alanına donör bölgede olduğu gibi lokal anestezi uygulanır. Greftlerin ekileceği önceden belirlenen yerlere kanal açma işlemi uygulanır. Açılan kanallara greftler tek tek yerleştirilerek işlem tamamlanmış olur.

Saç ekimi teknikleri nelerdir?

Modern saç ekimi işleminde FUT(Follicular Unit Transfer) ve FUE(Follicular Unit Extraction) olmak üzere iki farklı teknik kullanılmaktadır.

FUT Tekniği

FUT tekniğinde ense bölümünde yer alan saçlar şerit halinde çıkarılır. Çıkarılan şeritten saç kökleri ayrıştırılır ve ekim için hazır hale getirilir. Enseden derinin alındığı bölge estetik dikiş ile kapatılır. Ekim yapılacak alan lokal anesteziyle uyuşturulur ve saç kökleri için kanallar açılır. Açılan kanallara saç kökleri yerleştirildikten sonra işlem tamamlanır. FUT tekniğinin en büyük dezavantajı enseye uygulanan dikişin iz bırakmasıdır. 2000li yılların başlarına kadar saç ekimi denince akla ilk gelen teknik olan FUT tekniği, günümüzde yerini FUE tekniğine bırakmıştır. Ayrıntılı bilgi için FUT ile FUE Arasındaki Farklar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

FUE Tekniği

FUE tekniğinde saç kökleri donör bölgeden şerit halinde değil, ucu 1 milimetreden biraz daha küçük bir alet yardımıyla tek tek çıkartılır. Saç kökleriyle tek tek çalışıldığı için donör bölgeden en sağlıklı ve güçlü saçlar seçilir. Saç kökleri çıkarıldıktan sonra ekim bölgesine açılan kanallara tek tek yerleştirilir. FUE tekniğinde donör bölgesi kişinin ense bölümü yetersiz görülürse, vücudun farklı yerlerinden seçilebilir. İşlem sonrası pansuman gerektirmeyen bir tekniktir. İşlem sonrası hasta 3-4 gün dinlendikten sonra normal yaşamına geri dönebilir. Ayrıntılı bilgi için FUE Tekniği sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Saç ekimini kimler tercih etmeli?

Günümüzde saçsızlık problemi, erkek-kadın veya genç-yaşlı farketmeksizin herkeste görülmektedir. Bir kişinin saç ektirebilmesi için bazı kriterlere uyması gerekmektedir. Kişinin yaş durumu, saç tipi, sağlık sorunlarının olup olmadığı başlıca kriterlerdir.

Saç ekimi küçük ölçekli ancak ciddi bir cerrahi işlemdir. Bundan dolayı saç ektirecek kişinin genel sağlık durumunun iyi olması gerekir, kişi düzenli kullandığı ilaçları işlemi yapacak kliniğe bildirmelidir.

Hepatit C, HIV, AIDS, Psödopelade ve Liken planus hastalığı olan kişiler saç ekimi yaptıramazlar. Donör bölgesi yetersiz olan kişilere saç ekimi yapılmamaktadır. Kişide herhangi bir sağlık sorunu varsa kliniğe bunu bildirmelidir.

Erkek tipi ve kadın tipi saç dökülmeleri yaşayanlar, yanıklar, kaza ve ameliyat sebebiyle saç kaybı yaşayanlar saç ekimi yaptırabilir.

Saç ekimine uygun olup olmadığınızı öğrenmek için Online Konsultasyon sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci

Saç ekimi iyileşme sürecinde kliniğin verdiği bilgiler doğrultusunda hareket edilmesi çok önemlidir. İyileşme süreci hakkında ayrıntılı bilgi için Saç Ekimi Sonrası İyileşme Süreci sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.