SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ

Saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesine birçok şey neden olabilir. Örneğin kadınlar doğum yaptıktan sonra saç kaybı yaşayabilir. Stresli bir hayatı olan insanlarda saç kaybı görülebilir. Bazı hastalıklar veya tedaviler saç dökülmesine sebep olabilir.

Saç dökülmesinin en çok yaşandığı durum genetik saç dökülmesidir. Dünya çapında milyonlarca insan genetik saç dökülmesi yaşamaktadır. Genetik saç dökülmesi üçe ayrılır:

Erkek tipi saç dökülmesi

Kadın tipi saç dökülmesi

Androgenetic alopecia

Saç dökülmesine neden olan birçok durumda saç dökülmesi durdurulabilir, tedavi edilebilir.

Saç dökülmesi kademeli olarak saçın incelmesiyle, bölüm bölüm veya tamamen saç kaybıyla açıklanabilir.

Saç dökülmesinin nedenleri

Saç dökülmesi kimlerde görülür?

Milyonlarca insan saç dökülmesi sorunu yaşamaktadır. Bu insanlardan bazıları hiçbir şey yapmadan saçlarının tekrar uzadığını görebilir. Bazıları tedaviye ihtiyaç duyar. Bazı insanlarda ise saç hiç bir zaman tekrar uzamaz.

Eğer saç kaybı yaşıyorsanız ve saç ekimine ihtiyacınız olup olmadığını merak ediyorsanız, Online Konsultasyon sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Uzmanlarımız bize gönderdiğiniz fotoğrafları inceleyip size durumunuz hakkında geri dönüş yapacaktır.

Saç dökülmesinin nedenleri nedir?

Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Ani bir şekilde saç dökülmesi başladıysa bunun nedeni bir hastalık, ani kilo kaybı, kullanılan bir ilaç ve kadınların doğum yapması olabilir. Eğer saç dökülmesi kademeli olarak gerçekleşiyor ve zaman geçtikçe daha farkedilir duruma geliyorsa genetik saç dökülmesi durumundan söz edilebilir. Bazı yanlış saç bakım uygulamaları da belirgin bir saç dökülmesine sebep olabilir.

Saç hastalıkları ve diğer hastalıklar

Genetik saç dökülmesi veya seyrelme(androgenetic alopecia): Saç dökülmesine en çok genetik saç dökülmesi neden olur. Erkekleri de kadınları da etkiler. Milyonlarca insan bu durumdan dolayı saç dökülmesi yaşamaktadır.

Erkeklerde genetik saç dökülmesi olduğunda genellikle önce saç çizgileri geri çekilir. Birçok erkekte, özellikle başın üst kısımlarında saçsız bölüm ortaya çıkar. Kadınlar ise saç çizgisini korurken saçlarında seyrelme meydana gelir.

Alopecia areata: Uzmanlar bunun bir otoimmün hastalığı olduğunu belirtmektedir. Otoimmün hastalıklar, bağışıklı sisteminin yanlışlıkla vücudunuza saldırması durumudur. Normalde bağışıklık sistemi yabancı hücreler ile kendi hücrelerin arasındaki farkı ayırt eder. Bir otoimmün hastalıkta, bağışıklık sistemi vücudunuzun bir kısmını yabancı olarak algılar. Alopecia areata hastalığında ise bağışıklık sisteminiz saçınıza saldırır. Bu hastalık saç kaybına sebep olmaktadır. Bu hastalığa sahip insanların sağlık durumları genelde iyidir. Çoğu insan saçlarının yeniden uzadığını görür. Dermatologlar saçların yeniden uzamasını hızlandırmak için tedavi uygulayabilir.

Bazı hastalıkların belirtisi olarak saç dökülmesi: Saç dökülmesi bir hastalık habercisi olabilir. Tiroit hastalığı ve anemi dahil otuza yakın hastalıkta, saç dökülmesi bir belirti olarak kabul edilir. Hastalığın tedavisi saç dökülmesini durdurur veya hastada yeniden saç çıkabilir.

Bazı kanser tedavileri: Işın tedavisi ve kemoterapi saç dökülmesine neden olabilir. Bu durum genelde geçici olsa da, endişe veren bir durum olabiliyor.

Saç mantarı: Bu hastalık bulaşıcıdır ve genelde çocuklarda görülür. Etkili bir tedavi uygulanmazsa kalıcı saç kaybına yol açabilir.

Trikotilomani: Kişinin kendi saçını ve tüylerini yolduğu psikiyatrik bir hastalıktır.

Hormonlar ve Stres

Doğum yapmak: Bazı kadınlar doğum yaptıktan sonra gözle görülür bir saç kaybı yaşayabilir. Bu durum geçicidir. Saç kaybından birkaç ay sonra tekrar saç çıktığı gözlemlenmiştir.

Menopoz: Menopoz sırasında saç kaybı yaşanması normaldir. Bu durum genelde geçicidir ve dökülen saç zamanla tekrar çıkar. Ancak hasta 40 yaş ve üzerindeyse dökülen saçların aynı dolgunlukta uzamayacağını bilmesi gerekir.

Stres: Travmatik olaylar saç dökülmesine neden olabilir.

Diyet ve Yetersiz Beslenme

Kilo verme: Bazı insanlar 15 kilodan fazla kaybettikten sonra saçları dökülebilir. Bu saç dökülmesi genelde kilo verdikten 3-6 ay sonra yaşanır. Bu alışıldık bir durumdur ve saç tekrar uzar.

A vitamini: Çok fazla A vitamini kullanımı saç dökülmesini yol açabilir. Bazı durumlarda vitamin takviyeleri ve ilaçlar gerektiğinden fazla A vitamini alımına neden olabiliyor. Bu fazla kullanım durduğunda yeniden saç çıkması gözlemlenmiştir.

Protein: 2-3 ay boyunca yeterli protein tüketilmezse saç dökülmesi başlayabilir. Daha fazla protein tüketmek saç dökülmesini durdurur.

Demir: Demir eksikliği saç dökülmesinde etkilidir.

Yeme bozuklukları: Yeme bozukluğu olanlar saç kaybı yaşayabilir. Anorexia ve bulimia gibi hastalıklar saç dökülmesinde etkilidir.

İlaçlar

Bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Bunlardan bazıları;

  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • Yüksek dozda A vitamini
  • Depresyon, kireçlenme, kalp ve yüksek tansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Doğum kontrol hapları
  • Kas kütlesini arttırmada kullanılan steroidler

Saç bakımı, yanlış yıkama, kurulama ve tarama

Bazı saç bakım ürünleri saçınıza zarar verip dökülmesine sebep olabilir.

Saç bakım ürünleri: Düzenli olarak saç boyası, jel veya saç spreyi kullanımı saçta kırılmalara neden olabilir. Uzmanlar bu ürünlerin sınırlı bir şekilde kullanılması önermektedir. Daha az kullanım daha az kırılma demektir.

Saç kurutma makineleri ve benzeri cihazlar: Düzenli olarak saç kurutma makinesi kullanmak saça zarar verir. Kurutma makinelerinin verdiği yüksek ısı saç dokusundaki suyu kurutur ve saçın kolay kırılmasına neden olur. Uzmanların önerisi saçın kendi halinde kurutulması, herhangi bir saç stili uygulanacaksa saç kuruduktan sonra uygulanması yönündedir.

Toka ve benzeri aletler: Toka ve benzeri aletlerle saçlar çok sıkı toplandığı zaman saçların kırılıp güçsüzleşmesine yol açmaktadır.

Çok sazla şampuan kullanımı, saçı gerektiğinden fazla tarama, ıslak saçı havluyla ovalayarak kurutma, ıslak saçı tarama saçta kırılmalara neden olabilir.

Saçlar ıslak olduğu zaman daha hassastır. Bu da saçlar ıslakken kuru olduğundan daha fazla dikkat edilmesi gerektiği anlamına gelir. Dikkat edilmediği taktirde saçlarda seyreklik gözlemlenebilir.

Saç dökülmesi yaşıyorsanız ve saç ekimine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız Online Konsultasyon sayfamızdan uzmanlarımıza ücretsiz olarak danışabilirsiniz.